Zupa krem z pietruszki

zupa krem z pietruszki

Kiedy jesienią wybrałam się z rodziną do Gościńca Luz Blues w Kotlinie Kłodzkiej, oczarował mnie nie tylko spokój tego miejsca. Niezwykłe były również potrawy, jakie nam zaserwował właściciel, szczególnie zupa krem z pietruszki z chipsami. Jaka ona była pyszna! Tomek oczywiście nie chciał zdradzić przepisu. Wiedziałam tylko, że bazował na pietruszce, jabłku i białym pieprzu. Po powrocie do domu starałam się odtworzyć smak tej zupy. Pierwsza próba nie była do końca…

Czytaj dalej →

Jemy warzywa sezonowe: cukinia

Sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata. Oczywiście można kupić ją przez cały rok (bo czego w obecnych czasach nie można), ale to w drugiej połowie lata cukinia jest najświeższa, najsmaczniejsza i najtańsza. Warto przyrządzać to dyniowate warzywo, bo jest niskokaloryczne i lekkostrawne. Poza tym zawiera witaminę C oraz witaminy z grupy B i sporo minerałów (m.in. cenny błonnik a także potas, magnez i kwas foliowy). Można ją przygotowywać na wiele sposobów: młodą dodawać surówek, poza tym…

Czytaj dalej →