Bożonarodzeniowe inspiracje czyli wszystkie moje świąteczne wpisy w jednym miejscu

Bożonarodzeniowe inspiracje czyli wszystkie moje świąteczne wpisy w jednym miejscu

Przez te kilka lat mojego blogowania powstało kilka okołoświątecznych wpisów. Nie lubię ich dublować, więc co roku staram się napisać o czym innym. Te stare odchodzą więc w zapomnienie a szkoda, bo przecież wciąż są tak samo aktualne. Dlatego w tym wpisie chciałabym podlinkować je wszystkie, by nie trzeba było szukać ich w archiwum i by zawsze były pod ręką. Postaram się go aktualizować i odkopywać co roku o tej samej porze. Jak to działa? Klikasz w zdjęcie i przenosisz się do konkretnego wpisu. 5 wyjątkowych…

Czytaj dalej →

Domowe trufle czekoladowe którym na pewno się nie oprzesz

Jestem łasuchem, ale nie przepadam za kupnymi słodyczami. Smakują mi tylko te naprawdę wysoko półkowe. Dlatego chętnie przygotowuję słodkości w domu. Dzięki temu wiem, co jem i mam pewność, że będzie mi smakować. Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na moje ulubione trufle czekoladowe, które robię przede wszystkim na święta. Gwarantuję Wam, że jeśli raz je zrobicie, nie będziecie mogły przestać. No to jak, próbujcie? Składniki 1/4 szklanki gęstej tłustej śmietanki, 2 gorzkie czekolady, 1…

Czytaj dalej →

Jak przyrządzić jadalne kasztany

Podobno najlepsze kasztany są w Paryżu na Placu Pigalle. Jednak całkiem łatwo i szybko można je również przygotować w domu. Czy są równie smaczne? Tego nie wiem, ale są całkiem niezłe. Jadalne kasztany – przepis Kupując kasztany wybierajcie te nieuszkodzone, bez przebarwień, twarde i ciężkie. Przygotowanie kasztanów zajmuje około 40 minut. Będziecie potrzebować ostrego noża (np. z piłką), deski do krojenia, garnka z szerokim dnem, piekarnika, blachy do pieczenia i papieru do wyłożenia blachy (choć on akurat nie jest…

Czytaj dalej →

Japonki nie tyją i się nie starzeją

Premiera książki Naomi Moriyama i Williama Doyle’a „Japonki nie tyją i się nie starzeją” Wydawnictwa Muza miała miejsce 13 kwietnia. Już wtedy pojawiły się pytania, jaka będzie ta książka w porównaniu do kultowych już „Sekretów urody Koreanek”. Moim zdaniem tych dwóch pozycji w ogóle nie można porównywać. Dlaczego? „Japonki nie tyją i się nie starzeją” nie jest książką o urodzie. Jest to książka o wpływie japońskiej kuchni na zdrowie, sylwetkę i długość życia….

Czytaj dalej →

Jemy warzywa sezonowe: cukinia

Sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata. Oczywiście można kupić ją przez cały rok (bo czego w obecnych czasach nie można), ale to w drugiej połowie lata cukinia jest najświeższa, najsmaczniejsza i najtańsza. Warto przyrządzać to dyniowate warzywo, bo jest niskokaloryczne i lekkostrawne. Poza tym zawiera witaminę C oraz witaminy z grupy B i sporo minerałów (m.in. cenny błonnik a także potas, magnez i kwas foliowy). Można ją przygotowywać na wiele sposobów: młodą dodawać surówek, poza tym…

Czytaj dalej →

O co chodzi z tymi szparagami?

szparagi

Sezon na szparagi w pełni. Od jakiegoś czasu cieszą się one również w moim domu dużą popularnością. Nie mogę uwierzyć, że jeszcze niedawno kojarzyły mi się jedynie z zagranicznymi wyjazdami zarobkowymi. Dopóki ich nie spróbowałam! Najbardziej lubię zielone szparagi, mimo że uważane są za mniej szlachetne. Jednak ich przygotowanie jest prostsze, nie trzeba ich obierać, wystarczy oderwać kilka centymetrów zdrewniałej łodygi. A potem ogranicza nas właściwie tylko kulinarna wyobraźnia. Szparagi…

Czytaj dalej →