Szarlotka na kruchym cieście – idealna na jesienne wieczory, świetna również na ciepło

Szarlotka na kruchym cieście

Nie jestem miłośnikiem słodyczy, ale domowych wypieków nie odmawiam. Szczególnie tych tradycyjnych, przypominających smaki dzieciństwa. Sernik, agrestowiec, cielak, pączki, ciasto jogurtowe ze śliwkami czy z rabarbarem z pianką na wierzchu – wszystkie je uwielbiam, ale z jesienią najbardziej kojarzy mi się szarlotka na kruchym cieście. Lubicie? Szarlotka na kruchym cieście Składniki na ciasto: 250 g masła, 3 szklanki mąki, 2/3 szklanki cukru, 3 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,…

Czytaj dalej →

Tradycyjne pączki nie tylko na Tłusty Czwartek

pączki

Uwielbiam pączki! Ale nie te kupne, twarde i oblepione lukrem, tylko świeże domowe, mięciutkie i pachnące. Najlepsze robi moja mama. Ale jak nie ma mamy, to trzeba sobie jakoś radzić. Zrobiłam więc sama (pierwszy raz!) ze sprawdzonego przepisu. Wyszły pyszne, więc dzielę się nim z Tobą. Może jeszcze zdążysz? Zresztą, smakują nie tylko w Tłusty Czwartek, choć wtedy wyjątkowo. Pączki Składniki na około 25 sztuk*: 1,5 szklanki mleka, 50 g margaryny,…

Czytaj dalej →

Zupa krem z pietruszki

zupa krem z pietruszki

Kiedy jesienią wybrałam się z rodziną do Gościńca Luz Blues w Kotlinie Kłodzkiej, oczarował mnie nie tylko spokój tego miejsca. Niezwykłe były również potrawy, jakie nam zaserwował właściciel, szczególnie zupa krem z pietruszki z chipsami. Jaka ona była pyszna! Tomek oczywiście nie chciał zdradzić przepisu. Wiedziałam tylko, że bazował na pietruszce, jabłku i białym pieprzu. Po powrocie do domu starałam się odtworzyć smak tej zupy. Pierwsza próba nie była do końca…

Czytaj dalej →

Szybkie i smaczne jesienne ciasto jogurtowe ze śliwkami

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Kiedy na dworze zimno, wietrznie i pada deszcz, chętniej spędzam czas w domu umilając sobie czas na różne sposoby. Dobra książka, miły w dotyku koc, ciepła herbata, świeczki… Zmieniają się też wtedy moje upodobania kulinarne. Częściej mam ochotę na słodycze, szczególnie na domowe pachnące ciasta. Ale ponieważ nie lubię spędzać zbyt dużo czasu w kuchni, zwykle wybieram sprawdzone przepisy, które nie wymagają wiele zaangażowania. Takie jest właśnie…

Czytaj dalej →

Napój z natki pietruszki i pomarańczy czyli zielony detoks

napój z natki pietruszki i pomarańczy

Zielone koktajle są ostatnio bardzo modne. Zdrowe a jednocześnie gęste i sycące mogą z powodzeniem zastąpić kolację. Ja jednak nie jestem ich fanką i mam dziś dla Was nieco inną propozycję – napój z natki pietruszki i pomarańczy, lekki i fantastycznie gaszący pragnienie. Niby pietruszkowy a cytrusowy. Czy to nie brzmi dobrze? Napój z natki pietruszki i pomarańczy Składniki: 1 duży pęczek natki pietruszki, 2 pomarańcze*, 1 l wody….

Czytaj dalej →

Mini pączki z serka homogenizowanego

Nie lubię kupnych słodyczy i jeśli mi ktoś powie, że smutki zajada tabliczką czekolady, nie znajdzie u mnie zrozumienia. Domowe słodkości to jednak coś innego. Uwielbiam jagodzianki, murzynka, babkę i agrestowiec a Tłusty Czwartek nie może się obejść bez pączków. Nie z piekarni oczywiście. Najlepsze robi moja mama i choć liczba pączków, jakie jestem w stanie pochłonąć, jest wciąż jednocyfrowa to ogromna. Klasyczne pączki na drożdżach i oleju są niestety wciąż poza moim…

Czytaj dalej →

Jak przyrządzić jadalne kasztany

Podobno najlepsze kasztany są w Paryżu na Placu Pigalle. Jednak całkiem łatwo i szybko można je również przygotować w domu. Czy są równie smaczne? Tego nie wiem, ale są całkiem niezłe. Jadalne kasztany – przepis Kupując kasztany wybierajcie te nieuszkodzone, bez przebarwień, twarde i ciężkie. Przygotowanie kasztanów zajmuje około 40 minut. Będziecie potrzebować ostrego noża (np. z piłką), deski do krojenia, garnka z szerokim dnem, piekarnika, blachy do pieczenia i papieru…

Czytaj dalej →