Jemy warzywa sezonowe: cukinia

Sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata. Oczywiście można kupić ją przez cały rok (bo czego w obecnych czasach nie można), ale to w drugiej połowie lata cukinia jest najświeższa, najsmaczniejsza i najtańsza. Warto przyrządzać to dyniowate warzywo, bo jest niskokaloryczne i lekkostrawne. Poza tym zawiera witaminę C oraz witaminy z grupy B i sporo minerałów (m.in. cenny błonnik a także potas, magnez i kwas foliowy). Można ją przygotowywać na wiele sposobów: młodą dodawać surówek, poza tym…

Czytaj dalej →

O co chodzi z tymi szparagami?

szparagi

Sezon na szparagi w pełni. Od jakiegoś czasu cieszą się one również w moim domu dużą popularnością. Nie mogę uwierzyć, że jeszcze niedawno kojarzyły mi się jedynie z zagranicznymi wyjazdami zarobkowymi. Dopóki ich nie spróbowałam! Najbardziej lubię zielone szparagi, mimo że uważane są za mniej szlachetne. Jednak ich przygotowanie jest prostsze, nie trzeba ich obierać, wystarczy oderwać kilka centymetrów zdrewniałej łodygi. A potem ogranicza nas właściwie tylko kulinarna wyobraźnia. Szparagi…

Czytaj dalej →