Tradycyjne pączki nie tylko na Tłusty Czwartek

Uwielbiam pączki! Ale nie te kupne, twarde i oblepione lukrem, tylko świeże domowe, mięciutkie i pachnące. Najlepsze robi moja mama. Ale jak nie ma mamy, to trzeba sobie jakoś radzić. Zrobiłam więc sama (pierwszy raz!) ze sprawdzonego przepisu. Wyszły pyszne, więc dzielę się nim z Tobą. Może jeszcze zdążysz? Zresztą, smakują nie tylko w Tłusty Czwartek, choć wtedy wyjątkowo.

Pączki

pączki

Składniki na około 25 sztuk*:

  • 1,5 szklanki mleka,
  • 50 g margaryny,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 520 g mąki,
  • 3 żółtka,
  • ¼ szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • ulubione nadzienie (powidła ze śliwek, konfitura z róży itp.),
  • olej do smażenia (ok. 1 l),
  • cukier puder do posypania.

* ilość pączków zależy od wielkości naczynia, którym wykrajasz ciasto

Wykonanie:

Do garnka wlej mleko, wrzuć margarynę, lekko zagrzej, ale tylko tyle, żeby się margaryna rozpuściła. Drożdże rozpuść w 3-4 łyżkach ciepłego mleka, dodaj 1-2 łyżki mąki. Zostaw do wyrośnięcia. Potem z całości, czyli wyrośniętych drożdży, mleka z margaryną, żółtek, cukru, soli i mąki, wyrób ciasto. Poczekaj aż wyrośnie. Wtedy rozciągnij je palcami na posypanej mąką stolnicy na 2-3 cm grubości. Wykrajaj kółka, do środka włóż nadzienie, dobrze sklej i delikatnie uformuj kulki. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju ok. 5 minut (zacznij od tych już wyrośniętych). Kiedy ostygną, posyp cukrem pudrem. Zajadaj ze smakiem. Najlepsze są świeże.

pączki

Ile ja zjadłam? Nie wiem. Musiałam przecież sprawdzić, czy wyszły dobre. A Ty ile masz na koncie?

Przeczytaj również

Szarlotka na kruchym cieście – idealna na jesienne wieczory, świetna również na ... Nie jestem miłośnikiem słodyczy, ale domowych wypieków nie odmawiam. Szczególnie tych tradycyjnych, przypominających smaki dzieciństwa. Sernik, agrestowiec, cielak, pączki, ciasto jogurtowe ze śliwkami czy z rabarbarem z pian...
Mini pączki z serka homogenizowanego Nie lubię kupnych słodyczy i jeśli mi ktoś powie, że smutki zajada tabliczką czekolady, nie znajdzie u mnie zrozumienia. Domowe słodkości to jednak coś innego. Uwielbiam jagodzianki, murzynka, babkę i agrestowiec a Tłusty Czw...