To jest przepis na takie najprostsze ciastka z czekoladą, które przygotujesz, nawet jeśli nie masz w domu jajek ani mleka. Robi się je bardzo szybko. Ciasto nie musi leżakować w lodówce. Pół godziny i są gotowe. Może nie wyglądają zbyt reprezentacyjnie, ale są po prostu pyszne w swej prostocie. Spróbujesz?
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
- ½ kubka wody*
- tabliczka czekolady
* Odmierzam pół kubka (około 125 ml) wody, ale jeśli ciasto jest zbyt suche, nie chce się kleić, dodaję trochę więcej.
Wykonanie
Wymieszaj w misce mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj olej i wodę i zagnieć dłonią ciasto. Powinno się na tyle lepić, żeby można było wgnieść w nie jeszcze czekoladę. Jeśli potrzebujesz, dodaj więcej wody. Na koniec połącz ciasto z drobno posiekaną czekoladą.
Podziel ciasto na pół. Na posypanej mąką desce z każdej części uformuj wałek i pokrój nożem na ciastka. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz palcami nadać im ładniejszy kształt i rozciągnąć je nieco, by były grubości około pół centymetra. Piecz 15 minut w 180’C.
Te ciastka same w sobie mają mało cukru. Ja najczęściej używam do nich 70% gorzkiej czekolady Wawel, bo taką lubimy najbardziej. Spokojnie jednak można wykorzystać inną. Na przykład ja zrobiłam teraz z mleczną, która została nam z Wielkanocy. Są wtedy po prostu bardziej słodkie.
Jak się postaram, wszystkie ciastka mieszczą mi się na 1 blaszce. Ze względu na czekoladę raczej nie nadają się na wycieczki, ale wystawione w domu w przezroczystym słoiku znikają błyskawicznie.
Lubisz ciastka z czekoladą czy preferujesz inne połączenia smakowe?