Na sklepowych półkach znaleźć możemy cukier waniliNowy, który dodajemy do potraw i wypieków. Wciąż nie wszyscy zdajemy sobie sprawę, co się w nim kryje i że nie jest to cukier z dodatkiem wanilii. Cukier wanilinowy jest bowiem mieszanką cukru z syntetyczną waniliną, która dodaje mu aromatu. U osób wrażliwych może ona powodować podrażnienie, kontaktowe zapalenie skóry i egzemę.
Wanilia obok szafranu i kardamonu należy do najdroższych przypraw. Mówi się, że prawdziwy cukier waniliowy, czyli cukier z naturalną wanilią, jest drogi a cukier wanilinowy jest jego tańszym substytutem. Rzeczywiście tak jest. Wanilina używana w przemyśle spożywczym i kosmetycznym uzyskiwana syntetycznie jest niezwykle tania. W domowych warunkach możemy jednak przygotować cukier waniliowy, który będzie nas mniej kosztował niż sklepowy cukier wanilinowy.
Do zrobienia cukru waniliowego potrzebujemy cukru i lasek wanilii, w proporcji 1 laska na 1 szklankę cukru. Wanilia powinna być błyszcząca, sprężysta, o naftowym aromacie. Nacinamy ją wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka, które dodajemy do cukru. Pustą laskę kroimy na kilka kawałków i również umieszczamy w pojemniku z cukrem. Potem szczelnie go zakręcamy, potrząsamy, by wszystko dobrze się wymieszało i odstawiamy na około 2 tygodnie. W międzyczasie czasem wstrząsamy. Po tym czasie cieszymy się cudownie aromatycznym cukrem z prawdziwą wanilią.
Ja do zrobienia cukru waniliowego użyłam cukru brązowego nierafinowanego, ale by uzyskać efekt zbliżony do sklepowego, najlepiej użyć drobnego cukru do wypieków lub lekko zblendować zwykły cukier.