Domowe trufle czekoladowe którym na pewno się nie oprzesz

Jestem łasuchem, ale nie przepadam za kupnymi słodyczami. Smakują mi tylko te naprawdę wysoko półkowe. Dlatego chętnie przygotowuję słodkości w domu. Dzięki temu wiem, co jem i mam pewność, że będzie mi smakować. Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na moje ulubione trufle czekoladowe, które robię przede wszystkim na święta. Gwarantuję Wam, że jeśli raz je zrobicie, nie będziecie mogły przestać. No to jak, próbujcie? Składniki 1/4 szklanki gęstej tłustej śmietanki, 2 gorzkie czekolady, 1…

Czytaj dalej →

Jak przyrządzić jadalne kasztany

Podobno najlepsze kasztany są w Paryżu na Placu Pigalle. Jednak całkiem łatwo i szybko można je również przygotować w domu. Czy są równie smaczne? Tego nie wiem, ale są całkiem niezłe. Jadalne kasztany – przepis Kupując kasztany wybierajcie te nieuszkodzone, bez przebarwień, twarde i ciężkie. Przygotowanie kasztanów zajmuje około 40 minut. Będziecie potrzebować ostrego noża (np. z piłką), deski do krojenia, garnka z szerokim dnem, piekarnika, blachy do pieczenia i papieru do wyłożenia blachy (choć on akurat nie jest…

Czytaj dalej →

Japonki nie tyją i się nie starzeją

Premiera książki Naomi Moriyama i Williama Doyle’a „Japonki nie tyją i się nie starzeją” Wydawnictwa Muza miała miejsce 13 kwietnia. Już wtedy pojawiły się pytania, jaka będzie ta książka w porównaniu do kultowych już „Sekretów urody Koreanek”. Moim zdaniem tych dwóch pozycji w ogóle nie można porównywać. Dlaczego? „Japonki nie tyją i się nie starzeją” nie jest książką o urodzie. Jest to książka o wpływie japońskiej kuchni na zdrowie, sylwetkę i długość życia….

Czytaj dalej →

Dary Natury: podlaska przyprawa do kawy

Pamiętacie marcowego ChillBoxa i przyprawy do kawy, jakie w nim znalazłam? Kilka z Was o nie pytało, dlatego postanowiłam napisać o nich coś więcej. Tym bardziej, że niedawno sama szukałam takich przypraw, a na sklepowych półkach widziałam tylko syropy do kawy czyli barwiony i aromatyzowany syrop glukozowo-fruktozowy. Nie idźcie tą drogą. Podlaska przyprawa do kawy Darów Natury zamknięta jest w szczelnym woreczku zapakowanym w zgrabny kartonik ze wszystkimi niezbędnymi informacjami, takimi jak skład, sposób…

Czytaj dalej →

Pokój dla dziewczynek – plany

Przygotowanie pokoju dla dziecka to zawsze wyzwanie. Przede mną urządzenie wspólnego niewielkiego pokoju dla pięciolatek. Ponieważ dzieciaki zwykle toną w morzu kolorowych zabawek i gadżetów, ściany przemalujemy na biało. Będą też białe meble. Biały żyrandol. Szary dywan między łóżkami. I subtelne dziewczęce różowe dodatki. Nie mogę za bardzo poszaleć, bo pokój ma niespełna 10m2 i jest standardowej wysokości. Będą go zajmować obie córki, musi więc dla obu…

Czytaj dalej →

Grzane wino

To dopiero pierwsza połowa października a już zrobiło się zimno. Wczoraj rano w wielu miejscach spadł pierwszy śnieg a temperatura w ciągu dnia nie przekraczała 5’C. Jak sobie umilać te chłodne krótkie dni, by nie popaść w depresję i nie mieć ochoty zasnąć w zimowy sen? Dla mnie nie ma nic lepszego niż rozgrzewające od środka aromatyczne grzane wino. Oczywiście do kompletu z ciepłym kocem i dobrą książką lub ciekawym filmem. Takie małe przyjemności…

Czytaj dalej →

Jemy warzywa sezonowe: cukinia

Sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata. Oczywiście można kupić ją przez cały rok (bo czego w obecnych czasach nie można), ale to w drugiej połowie lata cukinia jest najświeższa, najsmaczniejsza i najtańsza. Warto przyrządzać to dyniowate warzywo, bo jest niskokaloryczne i lekkostrawne. Poza tym zawiera witaminę C oraz witaminy z grupy B i sporo minerałów (m.in. cenny błonnik a także potas, magnez i kwas foliowy). Można ją przygotowywać na wiele sposobów: młodą dodawać surówek, poza tym…

Czytaj dalej →