Dary Natury: podlaska przyprawa do kawy

Pamiętacie marcowego ChillBoxa i przyprawy do kawy, jakie w nim znalazłam? Kilka z Was o nie pytało, dlatego postanowiłam napisać o nich coś więcej. Tym bardziej, że niedawno sama szukałam takich przypraw, a na sklepowych półkach widziałam tylko syropy do kawy czyli barwiony i aromatyzowany syrop glukozowo-fruktozowy. Nie idźcie tą drogą. Podlaska przyprawa do kawy Darów Natury zamknięta jest w szczelnym woreczku zapakowanym w zgrabny kartonik ze wszystkimi niezbędnymi informacjami, takimi jak skład,…

Czytaj dalej →

Pokój dla dziewczynek – plany

Przygotowanie pokoju dla dziecka to zawsze wyzwanie. Przede mną urządzenie wspólnego niewielkiego pokoju dla pięciolatek. Ponieważ dzieciaki zwykle toną w morzu kolorowych zabawek i gadżetów, ściany przemalujemy na biało. Będą też białe meble. Biały żyrandol. Szary dywan między łóżkami. I subtelne dziewczęce różowe dodatki. Nie mogę za bardzo poszaleć, bo pokój ma niespełna 10m2 i jest standardowej wysokości. Będą go zajmować obie córki,…

Czytaj dalej →

Grzane wino

To dopiero pierwsza połowa października a już zrobiło się zimno. Wczoraj rano w wielu miejscach spadł pierwszy śnieg a temperatura w ciągu dnia nie przekraczała 5’C. Jak sobie umilać te chłodne krótkie dni, by nie popaść w depresję i nie mieć ochoty zasnąć w zimowy sen? Dla mnie nie ma nic lepszego niż rozgrzewające od środka aromatyczne grzane wino. Oczywiście do kompletu z ciepłym kocem i dobrą książką lub ciekawym filmem. Takie…

Czytaj dalej →

Jemy warzywa sezonowe: cukinia

Sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata. Oczywiście można kupić ją przez cały rok (bo czego w obecnych czasach nie można), ale to w drugiej połowie lata cukinia jest najświeższa, najsmaczniejsza i najtańsza. Warto przyrządzać to dyniowate warzywo, bo jest niskokaloryczne i lekkostrawne. Poza tym zawiera witaminę C oraz witaminy z grupy B i sporo minerałów (m.in. cenny błonnik a także potas, magnez i kwas foliowy). Można ją przygotowywać na wiele…

Czytaj dalej →

Leczo z kabaczkiem

Sezon na kabaczki rozpoczął się już w lipcu. U mnie na działce też już urosły. Same rośliny nie są w tym roku może zbyt okazałe, bo liście mocno ucierpiały podczas gradobicia i gwałtownych ulew, ale owoce nadają się do jedzenia. Te pochodzące z Ameryki Środkowej warzywa są niskokaloryczne, przyspieszają perystaltykę jelit i odkwaszają organizm. Poza tym pysznie smakują. Mają twardą grubą skórę, która wymaga obrania a w środku nasiona,…

Czytaj dalej →

O co chodzi z tymi szparagami?

szparagi

Sezon na szparagi w pełni. Od jakiegoś czasu cieszą się one również w moim domu dużą popularnością. Nie mogę uwierzyć, że jeszcze niedawno kojarzyły mi się jedynie z zagranicznymi wyjazdami zarobkowymi. Dopóki ich nie spróbowałam! Najbardziej lubię zielone szparagi, mimo że uważane są za mniej szlachetne. Jednak ich przygotowanie jest prostsze, nie trzeba ich obierać, wystarczy oderwać kilka centymetrów zdrewniałej łodygi. A potem ogranicza nas właściwie tylko kulinarna…

Czytaj dalej →

Egzotyczne sosy Łowicz – moja opinia

Nowe egzotyczne sosy Łowicz miałam przyjemność poznać dzięki smacznej kampanii Streetcom, która zabrała mnie w kulinarną podróż po smakach orientu. Pierwsze, co rzuciło mi się w oczy, to nakładka na nakrętce ze specjalnie dobraną kompozycją przypraw do marynowania mięsa lub doprawienia dania. Podkreśla ona orientalny smak potrawy a sami możemy zdecydować, jak dużo jej dodać i jak bardzo pikantne będzie nasze danie. Egzotyczne sosy z przyprawami…

Czytaj dalej →
Strona 3 z 41234