Pyszny deser z nasionami chia, jogurtem naturalnym i owocami

Nasiona chia odkryłam dopiero niedawno dzięki kuzynce, która przygotowuje deser z nimi oraz mojej mamie, która za każdym razem go zachwala. Ja go nie jadłam, ale na wzór przygotowałam swój własny deser z nasionami chia i jest tak lekki i smaczny, że szybko dzielę się z Wami przepisem.

Deser z nasionami chia, jogurtem naturalnym i owocami

deser z nasionami chia, jogurtem naturalnym i owocami

Składniki na 4 porcje:

  • duży jogurt naturalny (ok. 400 g),
  • 2 łyżki nasion chia,
  • ulubione owoce*,
  • 4 łyżki muesli**,
  • 4 łyżeczki miodu (możesz pominąć),
  • mięta do dekoracji.

* Oryginalnie powinny być zblendowane mrożone truskawki, ale w sezonie wolę świeże owoce. Najlepiej sprawdzają się takie o wyrazistym smaku (jagody, maliny, pokrojone w cząstki lub zblendowane truskawki albo kiwi; przy czym zblendowane świeże owoce są rzadkie i wypłyną ponad jogurt, mnie to nie przeszkadza, ale całość nie układa się wtedy w ładnie wyglądające warstwy).
** Jeśli robisz deser tuż przed podaniem, najlepsze będzie lekkie muesli, delikatnie chrupiące. Moje ulubione to dziecięce z OneDayMore z płatkami jaglanymi, sezamem, czekoladą, migdałami i liofilizowanymi malinami.

Wykonanie

Kilka godzin wcześniej a najlepiej poprzedniego dnia wymieszaj nasiona chia z jogurtem i odstaw do lodówki. Dzięki temu nasiona napęcznieją.
Do podania potrzebujesz ok. 300 ml szklanek, słoiczków lub pucharków. Na dno dajesz owoce, potem jogurt z nasionami chia, łyżkę muesli, na to łyżeczkę miodu. Na koniec dekorujesz owocami i miętą. Pyszny i zdrowy deser z nasionami chia gotowy.

deser z nasionami chia, jogurtem naturalnym i owocami

Nasiona chia

Nasiona chia czyli nasiona szałwi hiszpańskiej należą do modnych od jakiegoś czasu superfoods. To produkty o szczególnie bogatych wartościach odżywczych, które mają bardzo dobry wpływ na nasz organizm. Nasiona chia zawierają kwasy omega 3, wapń, magnez, żelazo, błonnik i przeciwutleniacze. Mają neutralny smak. Żeby skorzystać z ich dobroczynnych właściwości, trzeba je namoczyć. Wtedy zmieniają się w galaretowatą masę. Nie są bardzo drogie. Opakowanie 100 g kosztuje w Lidlu 7 zł i wystarcza na 4 desery (16 porcji).