Ciastka czekoladowe z orzechami

Nie ma chyba smaczniejszego połączenia niż czekolada i orzechy laskowe! Przepis na te pyszne ciastka czekoladowe z orzechami jest niezwykle prosty a ich wykonanie nie wymaga wiele czasu. W dodatku ciastka smakują obłędnie. Są kruche, mocno czekoladowe z wyraźnie wyczuwalnymi kawałkami orzechów laskowych i u mnie w domu wszyscy za nimi przepadają. Chcesz spróbować?

Ciastka czekoladowe z orzechami

Składniki: 

  • 2 jajka
  • 170 g cukru
  • 120 ml oleju
  • 320 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 50 g prażonych orzechów laskowych

Wykonanie

Jajka z cukrem ubij (około 10 minut, ważne!) na jasną puszystą masę. Zmniejsz obroty i powoli dolewaj olej. Potem dodaj resztę sypkich składników (mąki, kakao i proszek) i miksuj do ich połączenia. Następnie do ciasta dodaj posiekaną w większą kostkę czekoladę i pokrojone na połówki orzechy. Wymieszaj wszystko ręką. Dłońmi moczonymi w wodzie formuj z ciasta kulki wielkości orzechów włoskich i lekko spłaszczaj na blaszce.
Piecz 15 minut w 180’C.

Ciastka czekoladowe z orzechami

Z tej porcji wychodzi mi około 25-30 ciastek. Piekę je na 2 razy, bo nie mieszczą mi się na 1 blaszce. Ciastka podczas pieczenia nabierają ładnego kształtu i ciekawych pęknięć, dzięki którym wyglądają niezwykle oryginalnie.

Lubisz połączenie mocnego smaku czekolady z orzechami laskowymi? Uważam, że to najlepsze ciastka czekoladowe z orzechami, jakie kiedykolwiek jadłam.