Nie ma chyba smaczniejszego połączenia niż czekolada i orzechy laskowe! Przepis na te pyszne ciastka czekoladowe z orzechami jest niezwykle prosty a ich wykonanie nie wymaga wiele czasu. W dodatku ciastka smakują obłędnie. Są kruche, mocno czekoladowe z wyraźnie wyczuwalnymi kawałkami orzechów laskowych i u mnie w domu wszyscy za nimi przepadają. Chcesz spróbować?
Składniki:
- 2 jajka
- 170 g cukru
- 120 ml oleju
- 320 g mąki pszennej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 2 czubate łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g gorzkiej czekolady
- 50 g prażonych orzechów laskowych
Wykonanie
Jajka z cukrem ubij (około 10 minut, ważne!) na jasną puszystą masę. Zmniejsz obroty i powoli dolewaj olej. Potem dodaj resztę sypkich składników (mąki, kakao i proszek) i miksuj do ich połączenia. Następnie do ciasta dodaj posiekaną w większą kostkę czekoladę i pokrojone na połówki orzechy. Wymieszaj wszystko ręką. Dłońmi moczonymi w wodzie formuj z ciasta kulki wielkości orzechów włoskich i lekko spłaszczaj na blaszce.
Piecz 15 minut w 180’C.
Z tej porcji wychodzi mi około 25-30 ciastek. Piekę je na 2 razy, bo nie mieszczą mi się na 1 blaszce. Ciastka podczas pieczenia nabierają ładnego kształtu i ciekawych pęknięć, dzięki którym wyglądają niezwykle oryginalnie.
Lubisz połączenie mocnego smaku czekolady z orzechami laskowymi? Uważam, że to najlepsze ciastka czekoladowe z orzechami, jakie kiedykolwiek jadłam.