Mini pączki z serka homogenizowanego

Nie lubię kupnych słodyczy i jeśli mi ktoś powie, że smutki zajada tabliczką czekolady, nie znajdzie u mnie zrozumienia. Domowe słodkości to jednak coś innego. Uwielbiam jagodzianki, murzynka, babkę i agrestowiec a Tłusty Czwartek nie może się obejść bez pączków. Nie z piekarni oczywiście. Najlepsze robi moja mama i choć liczba pączków, jakie jestem w stanie pochłonąć, jest wciąż jednocyfrowa to ogromna. Klasyczne pączki na drożdżach i oleju są niestety wciąż poza moim zasięgiem. Ale mini…

Czytaj dalej →

Jak przyrządzić jadalne kasztany

Podobno najlepsze kasztany są w Paryżu na Placu Pigalle. Jednak całkiem łatwo i szybko można je również przygotować w domu. Czy są równie smaczne? Tego nie wiem, ale są całkiem niezłe. Jadalne kasztany – przepis Kupując kasztany wybierajcie te nieuszkodzone, bez przebarwień, twarde i ciężkie. Przygotowanie kasztanów zajmuje około 40 minut. Będziecie potrzebować ostrego noża (np. z piłką), deski do krojenia, garnka z szerokim dnem, piekarnika, blachy do pieczenia i papieru do wyłożenia blachy (choć on akurat nie jest…

Czytaj dalej →

Domowy cukier waniliowy

Na sklepowych półkach znaleźć możemy cukier waniliNowy, który dodajemy do potraw i wypieków. Wciąż nie wszyscy zdajemy sobie sprawę, co się w nim kryje i że nie jest to cukier z dodatkiem wanilii. Cukier wanilinowy jest bowiem mieszanką cukru z syntetyczną waniliną, która dodaje mu aromatu. U osób wrażliwych może ona powodować podrażnienie, kontaktowe zapalenie skóry i egzemę. Wanilia obok szafranu i kardamonu należy do najdroższych przypraw. Mówi się, że prawdziwy cukier waniliowy, czyli cukier…

Czytaj dalej →

Mój sposób na mrożenie ziół

Zioła goszczą w naszych domach od lat, ostatnio głównie w formie suszonych przypraw i herbatek. Ja też mam ich sporo. Najbardziej jednak lubię zioła świeże. Są takie aromatyczne! Te najbardziej popularne i najczęściej używane uprawiam na działce. Mam rożne rodzaje mięty, tymianek, bazylię, lubczyk, pietruszkę naciową, koper i seler listkowy. Korzystam z nich na bieżąco od wiosny do późnej jesieni. A co zrobić zimą? Zioła w doniczkach sprzedawane w marketach są zwykle słabej jakości…

Czytaj dalej →

Moja opinia o rodzinnych zupach Winiary

Rodzinne zupy Winiary otrzymałam do testów dzięki udziałowi w kampanii agencji Rekomenduj.to. Paczka zawierała przede wszystkim 10 opakowań nowych rodzinnych zup Winiary w 5 smakach: kartoflanka, żurek, barszcz biały, grochówka i krupnik. Przyrządzenie każdej zupy jest dziecinnie proste, w wersji bazowej potrzebujemy do każdej tylko 1 marchewkę i 2 ziemniaki a przygotowanie zajmuje nam jedynie 10 minut. Spójrzcie. Skupię się na barszczu białym, bo tę zupę przygotowałam…

Czytaj dalej →