Domowy cukier waniliowy

Na sklepowych półkach znaleźć możemy cukier waniliNowy, który dodajemy do potraw i wypieków. Wciąż nie wszyscy zdajemy sobie sprawę, co się w nim kryje i że nie jest to cukier z dodatkiem wanilii. Cukier wanilinowy jest bowiem mieszanką cukru z syntetyczną waniliną, która dodaje mu aromatu. U osób wrażliwych może ona powodować podrażnienie, kontaktowe zapalenie skóry i egzemę.

Wanilia obok szafranu i kardamonu należy do najdroższych przypraw. Mówi się, że prawdziwy cukier waniliowy, czyli cukier z naturalną wanilią, jest drogi a cukier wanilinowy jest jego tańszym substytutem. Rzeczywiście tak jest. Wanilina używana w przemyśle spożywczym i kosmetycznym uzyskiwana syntetycznie jest niezwykle tania. W domowych warunkach możemy jednak przygotować cukier waniliowy, który będzie nas mniej kosztował niż  sklepowy cukier wanilinowy.

domowy cukier waniliowy

Do zrobienia cukru waniliowego potrzebujemy cukru i lasek wanilii, w proporcji 1 laska na 1 szklankę cukru. Wanilia powinna być błyszcząca, sprężysta, o naftowym aromacie. Nacinamy ją wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka, które dodajemy do cukru. Pustą laskę kroimy na kilka kawałków i również umieszczamy w pojemniku z cukrem. Potem szczelnie go zakręcamy, potrząsamy, by wszystko dobrze się wymieszało i odstawiamy na około 2 tygodnie. W międzyczasie czasem wstrząsamy. Po tym czasie cieszymy się cudownie aromatycznym cukrem z prawdziwą wanilią.

cukier_waniliowy

Ja do zrobienia cukru waniliowego użyłam cukru brązowego nierafinowanego, ale by uzyskać efekt zbliżony do sklepowego, najlepiej użyć drobnego cukru do wypieków lub lekko zblendować zwykły cukier.

Przeczytaj również

Mini pączki z serka homogenizowanego Nie lubię kupnych słodyczy i jeśli mi ktoś powie, że smutki zajada tabliczką czekolady, nie znajdzie u mnie zrozumienia. Domowe słodkości to jednak co...
Co z tym praniem? 2 pary dorosłych skarpetek, 2 pary dziecięcych, 2 pary majtek, 2 pary dziewczęcych majteczek, 2 koszulki... Stos rzeczy w koszu do prania rośnie codzi...
Japonki nie tyją i się nie starzeją... Premiera książki Naomi Moriyama i Williama Doyle'a "Japonki nie tyją i się nie starzeją" Wydawnictwa Muza miała miejsce 13 kwietnia. Już wtedy pojawił...