Pamiątki z wakacji: DIY świecznik z muszelek

Pamiątki z wakacji nad morzem? Oprócz niezapomnianych wrażeń oczywiście muszelki. Nie było dnia, żeby z plaży nie przynieść choć jednej. Najpierw było sortowanie, układanie rodzajami, kolorami, wielkościami… Potem trzeba było je dobrze spakować, żeby w całości przetrwały podróż do domu. Dziewczyny wybrały sobie trochę do pokoju, ale zostało jeszcze całkiem sporo. Postanowiłyśmy więc wspólnie zrobić świecznik, który będzie nam przypominał o wakacjach. Potrzebowałyśmy tylko szerokiego szklanego naczynia i świeczki tealight. Proste…

Czytaj dalej →

Jemy warzywa sezonowe: cukinia

Sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata. Oczywiście można kupić ją przez cały rok (bo czego w obecnych czasach nie można), ale to w drugiej połowie lata cukinia jest najświeższa, najsmaczniejsza i najtańsza. Warto przyrządzać to dyniowate warzywo, bo jest niskokaloryczne i lekkostrawne. Poza tym zawiera witaminę C oraz witaminy z grupy B i sporo minerałów (m.in. cenny błonnik a także potas, magnez i kwas foliowy). Można ją przygotowywać…

Czytaj dalej →

Leczo z kabaczkiem

Sezon na kabaczki rozpoczął się już w lipcu. U mnie na działce też już urosły. Same rośliny nie są w tym roku może zbyt okazałe, bo liście mocno ucierpiały podczas gradobicia i gwałtownych ulew, ale owoce nadają się do jedzenia. Te pochodzące z Ameryki Środkowej warzywa są niskokaloryczne, przyspieszają perystaltykę jelit i odkwaszają organizm. Poza tym pysznie smakują. Mają twardą grubą skórę, która wymaga obrania a w środku nasiona,…

Czytaj dalej →

O co chodzi z tymi szparagami

Sezon na szparagi w pełni. Od jakiegoś czasu cieszą się one również w moim domu dużą popularnością. Nie mogę uwierzyć, że jeszcze niedawno kojarzyły mi się jedynie z zagranicznymi wyjazdami zarobkowymi. Dopóki ich nie spróbowałam! Najbardziej lubię zielone szparagi, mimo że uważane są za mniej szlachetne. Jednak ich przygotowanie jest prostsze, nie trzeba ich obierać, wystarczy oderwać kilka centymetrów zdrewniałej łodygi. A potem ogranicza nas właściwie tylko kulinarna…

Czytaj dalej →

Egzotyczne sosy Łowicz – moja opinia

Nowe egzotyczne sosy Łowicz miałam przyjemność poznać dzięki smacznej kampanii Streetcom, która zabrała mnie w kulinarną podróż po smakach orientu. Pierwsze, co rzuciło mi się w oczy, to nakładka na nakrętce ze specjalnie dobraną kompozycją przypraw do marynowania mięsa lub doprawienia dania. Podkreśla ona orientalny smak potrawy a sami możemy zdecydować, jak dużo jej dodać i jak bardzo pikantne będzie nasze danie. Egzotyczne sosy z przyprawami…

Czytaj dalej →

Domowy cukier waniliowy

Na sklepowych półkach znaleźć możemy cukier waniliNowy, który dodajemy do potraw i wypieków. Wciąż nie wszyscy zdajemy sobie sprawę, co się w nim kryje i że nie jest to cukier z dodatkiem wanilii. Cukier wanilinowy jest bowiem mieszanką cukru z syntetyczną waniliną, która dodaje mu aromatu. U osób wrażliwych może ona powodować podrażnienie, kontaktowe zapalenie skóry i egzemę. Wanilia obok szafranu i kardamonu należy do najdroższych przypraw. Mówi się, że prawdziwy cukier…

Czytaj dalej →

Co z tym praniem?

2 pary dorosłych skarpetek, 2 pary dziecięcych, 2 pary majtek, 2 pary dziewczęcych majteczek, 2 koszulki… Stos rzeczy w koszu do prania rośnie codziennie w zastraszającym tempie. Jak sobie z nim radzić, szczególnie gdy dysponujemy małym mieszkaniem i nie mamy miejsca lub funduszy na elektryczną suszarkę a pogoda nie sprzyja suszeniu prania na balkonie? Warto wstawiać pranie wieczorem, jak tylko dzieci kładą się spać. Wtedy spokojnie…

Czytaj dalej →
Strona 3 z 41234